חזרה לשגרה... ממש לא!!!
אחת הדרכים המקובלות לניתוח מצב עסקי קיים הוא שימוש במודל S.W.O.T.
ע"י ניתוח חוזקות – חולשות – הזדמנויות – איומים... ניתן להעריך בצורה טובה וממצה את מצב העסק ולהמליץ על צעדים אפשריים, מומלצים, כדאיים. אבל המצב היום נראה שונה וכל כך הרבה יותר!!! מכל המובנים שננסה ונבחן את העסקים, לא רק הקטנים אלא גם הבינוניים והגדולים.
לכן אני חושב ששימוש במודל אחר יכול להיות מעניין, יכול לתת תובנות וראייה כוללת,
יחד עם המלצות לעשייה / הימנעות.
אני מתכוון למודל P.E.S.T.
זהו מודל ניתוח נוסף שמוזכר לעיתים אבל כחלק משני. מודל שלפעמים מתאים ולפעמים נראה מאוד תלוש מהמציאות. על מה מדבר המודל?
מצב פוליטי - P מצב כלכלי - E מצב סוציאלי S - מצב טכנולוגי – T
השאלות שאנחנו יכולים להציב ולשאול את עצמנו לפי המודל רבות, מורכבות מהרבה ניואנסים והשערות, יכולות להשתנות בצורה דרמטית לפעמים ללא התרעה מוקדמת. אבל מתוך השאלות האלו מתחיל להיבנות לנו קונספט חדש, אחר, העולם שהיה עד 7.10.23 נגמר. לא תהייה יותר חזרה לשגרה, השינוי הוא כל כך נרחב ומשפיע על כל תחומי החיים בארץ ובעולם. לכן לא יהיה מצב של שגרה, העסקים, החברות, הארגונים, יקדישו מאמצים מיוחדים וניכרים ל"סריקה" והתאמה כל הזמן של מצבי שוק משתנים ומתחלפים S.A. .
אפשר לשאול שאלות ברמות ובחיתוכים שונים, אני אתייחס לשתי רמות:
א. הרמה הפנים מדינתית בישראל
ב. המצב הכלל עולמי.
המצב הפוליטי בישראל
ברור לכולנו שהמפה הפוליטית השתנתה בצורה משמעותית, אלו שמסתכלים על הסקרים, אלו שמנתחים מהלכים פוליטיים כאלו ואחרים, כולם מבינים שה"קוביות" יסתדרו על השולחן בצורה אחרת לגמרי. מנהיגים חדשים וישנים, תנועות פוליטיות חדשות וישנות, שילובים וקואליציות עבר לעומת העתיד... האם התהליכים שהחלו בהם לפני כשנה יכולים להתממש כיום? האם הרכב של 64 ח"כים עדיין קיים? כנראה שלא. ואם כך, מה ההרכבים האפשריים? מה המשמעויות הנובעות משילובים אלו?
המצב הפוליטי בעולם
האם הפכנו להיות "בובה על החוט" ובעצם מי שמוביל ומשחק בכלים שעל לוח השחמט הם כוחות על? איך כוחות אלו מתארגנים ומתייצבים, אלו בריתות, הסכמות, קואליציות, מצבי win win שגורמים לשינוי משמעותי בסדרי העדיפויות הלאומיות והבינלאומיות. אלו ארגונים כלל עולמיים משתתפים כיום בסיטואציה, יוניצ'ף, יוניפיל, הצלב האדום, ארגוני נשים. איך הם מגיבים והאם הם יכולים לפעול מחוץ לאינטרס הפוליטי הצר בצורה מקצועית, יעילה, להשיג הישגים? האם הצלב האדום הוא באמת כמו שכינו אותו לא מכבר - שרות הסעות בלבד?
איראן מצד אחד והחיבור שלה לרוסיה מתהדק, ומה עם סין? האם זו קואליציית מזרח מול מערב? האם אידיאולוגיה, דת, מבנה שלטון מסוים... אל מול ארה"ב הדמוקרטית, ההתחברות לנאט"ו, הידוק הקשר עם מדינות אירופה, G7 ואחרות. פריסה של מוטת ההשפעה והאינטרסים גם על חלק ממדינות ערב, מרוקו, אמירויות, סעודיה?...
מה האינטרס הסעודי הגלובאלי ולעומתו החיכוך המקומי עם המורדים החות'ים בתימן. מה האינטרס האיראני ומוטת ההשפעה על מדינות כמו סוריה, ארגונים כגון חיזבאללה? אפשר למצוא בתהליכים המהירים בסעודיה מעין קריאת כיוון לעולם השמרני הפונדמנטלי, לעומת המדינות שעדיין שבויות באמונה, דת, ואולי אלו רק פרמטרים חיצוניים ובאמת השלטונות לחלוטין רוצים כוח, שליטה והשפעה.
המצב הכספי בארץ
מעל 130,000 איש שנעקרו מבתיהם ושוהים במקומות מגורים זמניים. מעל 300,000 אנשי מילואים שעזבו את הכל נענו לצו 8 ונמצאים בשטח כבר מעל 60 יום. מערכת הלימודים שמופעלת חלקית, מעמסה על התלמידים, המורים, ההורים. ההוצאה הנוספת לתקציב הביטחון השוטף, פגזים, טילים, אוכל, ציוד. מערכת הבריאות שמטפלת במספר נפגעים גדול ומורכב. המערכת המקומית והארצית במתן מענה לפגיעות ברכוש, במבנים. עצירה מוחלטת של תיירות נכנסת ויוצאת, פגיעה שתיצור אפקט נוסף עתידי, מחסור חריף בידיים עובדות בענפים שונים: בנייה, חקלאות, סיעוד, ייצור.
אין ספק שאנחנו ניצבים בפני אירוע בסדר גודל שלא ידענו קודם, סדר גודל שגם במודלים הקיצוניים ביותר לא נחזה ואין פרמטרים להתמודדות, לבלימת זעזועים, לחזרה לשגרה. המערכת הכלכלית בישראל תהייה חייבת לעשות הערכה מחדש לכל המקורות, המשאבים הקיימים והחלוקה שלהם לפי תעדוף אחר.
המצב הכספי הכלל עולמי
כניסה של חבל ארץ קטן למצב מלחמה, לא אמור להשפיע על הכלכלה הבינלאומית ויציבותה. אבל עדיין יש לא מעט השלכות אזוריות כגון הסחר הבילטראלי בין ישראל לתורכיה, ולפעמים סכסוך מקומי בין רוסיה ואוקראינה משפיע על מחירי החיטה הבינלאומיים. כך אנו רואים בזמן האחרון פגיעה בנתיב שייט בינלאומי בין החשובים ביותר מהמזרח למערב, המשמעויות הכלכליות הן כבר לא רק על ישראל אלא על כל מדינות העולם המשתמשות בנתיב. השלכות על מחירי הובלה, מחירי ביטוח מטען, חיפוש נתיבי תעבורה וספקים חליפיים.
מצב סוציאלי בארץ
לכאורה אין כמעט פגיעה כלכלית סוציאלית בכל ציבור העובדים הגדול, אבל האם התהליכים שמתרחשים בארץ בחודשים האחרונים ובמיוחד ב"כור ההיתוך" של המילואים בחודשיים האחרונים ישנו לחלוטין דפוסי חשיבה והתנהגות שהשתרשו וגרמו לפער, לשסע, לגושים. האמירה "עם ישראל חי" וגם האמירה "כל ישראל חברים" באות לידי ביטוי ביציאה המאסיבית של הציבור ופעילות במקומות שבהם המדינה והרשויות לא מצליחות לתת מענה ראוי. החל מגיוס פרטי ציוד, הסעות, אוכל, כלה בהתארגנות אזרחים שמקיפה את כל פלחי האוכלוסיה.
מצב סוציאלי כלל עולמי
המלחמה המקומית הפכה מהר מאוד לאירוע כלל עולמי, הפגנות, ביטויי תמיכה והתנגדות, התעוררות אזרחים שגורמת לתנועות ולאנשים שלא היו פעילים בצורה נמרצת בשנים האחרונות, לקום, לצאת, להתבטא, לכתוב, מספיק להסתכל על ההפגנות באנגליה ובארה"ב, הילך הרוח בקמפוסים וברחובות. ההתעוררות מצד אחד ומצד השני הלחץ של קבוצות מיעוט בעיקר יהודים שחשבו שיוכלו להמשיך בחייהם כרגיל, כבר מביאים לשינוי בדפוסי התנהגות וחשיבה. יש דיווחים על עלייה במאות אחוזים בהתעניינות לגבי נדל"ן בישראל. הגל הבא של העלייה יביא עימו שינוי סוציאלי וצרכים חדשים במיוחד בישראל.
מצב טכנולוגי בארץ
שבירה של קונספציות, לא רק בחלק של המלחמה אלא גם בתחומים נוספים כגון רפואה דחופה, תקשורת, היערכות למצבי אי וודאות. כשאני כותב על הנהירה להצטיידות בטרנזיסטורים ובטריות... אני עדיין מתקשה להאמין שפנסים, תאורת חירום, מאריכי טווח אינטרנט ועוד שלל אמצעים "של פעם" חזרו לאופנה, בצבא אנחנו עדים לשילובים טכנולוגיים חדשים שמאפשרים לכוחות המתקדמים חופש פעולה חדש, אנחנו שומעים על עירוי דם תוך כדי לחימה בשטח, אבל גם על "אמצעי טכנולוגי" אולטימטיבי להשמדת המנהרות... הצפה עם מי הים.
הטכנולוגיה בארץ מושפעת כמובן מהמצב ושוב יש שינויים בסדרי החשיבות ההעדפות והטעם האישי של האזרחים. עלייה במחיר דירות עם ממ"ד...
מצב טכנולוגי בעולם
אולי לא מחר בבוקר אבל צבר ההזמנות של אמצעי ההגנה השונים שצהל משתמש בו יעלה בצורה חדה בקרב מדינות רבות בעולם. אנחנו צפויים לביקוש והזמנות בהיקפים נרחבים. הצורך הנוסף במערכות איתור, גילוי, איסוף וניתוח מידע, מצד שני גם מערכות להגנה על מידע. צורך שמתעורר במקביל לאי השקט החברתי הכלכלי והפוליטי בעולם. העולם וחברות טכנולוגיה רבות מסתכלים על יישומים ושימושים חדשים וההשלכות שלהם על רווחיות, יעילות, ניצחון בשדה ההסברה והקרב בפועל. לא מעט מוחות טכנולוגיים יושבים ממש עכשיו לכתוב את הנוסחאות והאפליקציות הפופולאריות כמענה על הצרכים והתעדוף החדש.
אז איך כל זה משפיע עלינו?
איך ניתוח כזה יכול לעזור לחברות, ארגונים ועסקים בישראל?
המודעות.... (Awareness) היא השלב הראשון בדרך לפתרון. אם נבין שיש לנו קהל שחלו אצלו שינויים, נוכל להתאים את המוצרים והשירותים שלנו בצורה טובה יותר. אין טעם להמשיך עם ההצעות הקודמות: מבצע, הנחה, עד גמר המלאי, הזדמנות מיוחדת...
מענה לצרכים משתנים חדשים יכול להיות זה שיחזיר את העסק לעבודה ורווחיות. כמה דוגמאות:
חנות תכשיטים שמוכרת עכשיו !!! תליוני מגן דוד, תליון של מפת ארץ ישראל. כמות המכירות גדלה בצורה משמעותית ומחפה על הירידה בתחומים / מוצרים אחרים בחנות.
* רכישה ישירות מהיצרן / תושבי העוטף... יוזמות מקומיות שמביאות לקהלי יעד גדולים את מיטב התוצרת עד לשכונה. הקניות נעשות גם לפי הצורך של הלקוחות אבל בעיקר על סמך הסנטימנט, הרצון לעזור לתושבי העוטף.
*יצרן אמצעי מיגון ומיגוניות ניידות... עלייה משמעותית בביקוש תוך כדי הקלה משמעותית בניירת ואישורים עירוניים.
*כלי ירייה ובעלי מטווחים - ביקוש גדול שמביא להגדלת שעות הפעילות ומגוון המוצרים המוצעים לקהל.
* יצרן / יבואן של דגלי ישראל. עלייה בסנטימנט הלאומי מביא לביקוש וצריכה גדולה, הרבה מעבר לכמויות הרגילות וכמובן לא ב"עונה" (יום העצמאות).
* תמיכה וטיפול פסיכולוגי - עלייה משמעותית בצורך בכל מגוון האוכלוסייה, בכל הארץ, מעבר לתמיכה הרגילה, המצב יוצר חיכוכים ולחצים חדשים וישנים.
* אמצעי תקשורת בינאישיים שונים, הן בתוך ישראל והן עם יהדות התפוצות ואו חברים ומכרים בעולם. כמות התקשורת ומגוון השימושים בה עולה בצורה משמעותית.
* התמכרויות שונות: לרדיו וטלוויזיה, למסכים בכלל, לעישון, לשתייה. לתרופות הרגעה, יציאה של בני נוער ואחרים מהמסגרות הרגילות מאפשרת ומאלצת התנהגויות אחרות.
* עלייה בצורך בתמיכה משפחתית, התחושה של "ביחד" ...של הקהילה, חברים. הצורך לדבר, לשתף, להתייעץ ולפרוק מעלה את הצורך בשירותים רבים נוספים, (מסעדות בשעות הבוקר)
עוד ועוד דוגמאות ותובנות... מובילות שוב להבנה שאין !!! חזרה לשגרה,
העסק, הארגון, החברה, האדם... צריך להתבונן היום על המציאות החדשה
לבחון את הצרכים, הטעמים, הריחות וההזדמנויות...
ולהציע פתרון לצורך.